Ehliyeti Kaptırdım Ne Yapmalıyım ?
Bu yazımızda trafikte yapılan alkol kontrolleri ile bu kontroller sonucu sürücünün alkollü olduğunun polis tarafından tespit edilmesinin hukuki sonuçları ve itiraz yollarından bahsedeceğiz.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesinin 5. Fıkrasında yapılan tespit sonucunda "0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında idari para cezası verileceği ve sürücü belgesinin altı ay süreyle geri alınacağı" düzenlenmiştir.
Haberlerde bile çok sık karşılaştığımız üzere pek çok vatandaş alkol almadığı halde şaşırtıcı bir şekilde alkollü çıkmakta ve ehliyetlerine el konmaktadır. Bu noktada alkol almadığınız halde alkollü olduğunuz tespit olunur ve ehliyetinize el konulup bir de tarafınıza idari parası cezası kesilirse yasal haklarınız nelerdir gelin beraber inceleyelim;
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 97. maddesinde, alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının polis tarafından cihazla ölçüleceği, cihazla yapılan tespite sürücünün itiraz etmesi halinde, kanındaki alkol miktarının belirlenmesi için, bu konuda eğitilmiş ve kan almaya yetkili kılınmış personel tarafından kanı alınarak, tahlil için polis kriminal laboratuarına gönderileceği, polis kriminal laboratuarlarında tahlilin mümkün olmaması halinde, sürücü kandaki alkol miktarının tespiti için adli tıp merkezlerine ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı tahlil yapılabilecek teknik ve tıbbi imkanlara sahip olan en yakın sağlık kuruluşlarına gönderileceği, kandaki alkol miktarının teknik cihazla ve kan alınarak laboratuarda tespit imkanlarının bulunmadığı hallerde, alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülerin en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilerek, bu kurum hekimi tarafından rutin alkol muayenesinden geçirileceği belirtilmiştir.
Görüldüğü üzere eğer gerçekten alkol almadıysanız veya eser miktarda alkol kullanmanıza rağmen polis kontrolünde yasal sınırların üzerinde alkollü olduğunuz tespit edilmiş ise ilk yapmanız gereken tespitin üzerinden çok zaman geçmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi ile alkol oranınızı tespit ettirmek olmalıdır. Çünkü kandaki alkol oranını tıbben saatte yaklaşık 0.10-0.15 promil düşmektedir. Danıştay 8.D., E.2004/3669 K.2005/96 T. 12.1.2005 tarihinde oybirliği ile verdiği kararda alkol oranının tespitinde Adli Tıp’ta yapılacak kan testinin esas alınması gerektiğine karar vermiştir. Kandaki alkol oranının tespitinde Danıştay’ın da işaret ettiği gibi Adli Tıp’ta yapılacak kan testi esas alınmalıdır. Polis ölçümü ile hastane ölçümü arasında çok ciddi farklılık var ise polisin kullandığı alkolmetre cihazlarının bakım ve kalibrasyonunun iyi yapılmadığı ve bu sebeple yapılan ölçümün hatalı olduğu tespit olunacaktır.
Vatandaşların idari para cezasının kesilmesinden ve ehliyetin geçici olarak alınmasından itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliklerine itiraz hakları bulunmaktadır. Bu noktada mahkeme tarafından ehliyetin geri iade edilmesi ve kesilen idari para cezasının iptal edilmesi için göz önüne alınacak en önemli delil yukarıda da bahsettiğimiz üzere yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak alkol oranını gösterir kan testleri olacaktır.
Ezcümle "sadece dezenfektan ve kolonya kullandım, sadece yemek yedim alkollü çıktım" gibi iddialarınız var ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi yaptırmanız akabinde de mahkemeye yapacağınız itirazınızda bunu delil olarak kullanmanız gerekmektedir. 15.10.2021
AVUKAT
Osman KAVRUK