BİZE ULAŞIN : 0 (506) 557 22 11 | info@cetinbilek.av.tr
Son yıllarda kiracı ile mal sahibi arasında açılan davalarda gözle görülür bir artış meydana gelmiştir. Artan kira bedelleri sebebiyle taraflar arasında anlaşmazlıklar çoğalmış ve buna bağlı olarak da taraflar zarar görmemek adına çeşitli hukuki önlemler alma yoluna gitmektedirler.
Kiracının evi gösterme yükümlülüğü, kiracının kiraladığı mülkü, ev sahibinin (kiraya verenin) talebi doğrultusunda potansiyel alıcılara veya kiracılara gösterme sorumluluğunu ifade eder. Bu yükümlülük, genellikle kiracının evi satmak veya yeniden kiralamak istemesi durumunda ortaya çıkar.
En çok merak edilen sorular arasında ‘Kiracı, satışa çıkarılan evi göstermek zorunda mıdır?, ‘Eğer kiracı evi göstermiyorsa ne yapmalıdır?' gibi sorular da yer alıyor. Merak edilen sorulara aşağıda cevap bulmaya çalışacağız.
İlk olarak Türk Borçlar Kanununda bu konuda bir düzenlenme yer almaktadır. Türk Borçlar Kanunu Madde 319’un ikinci ve üçüncü fıkrası:
" MADDE 319/2- Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
MADDE 319/3-Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır."
şeklindedir.
Kiracı, ev sahibinin talebi doğrultusunda kiraladığı mülkü potansiyel alıcılara veya kiracılara göstermekle yükümlüdür. Ev sahibi de uygun bir süre önceden kiracıya evin gösterilmesini istediğini haber vermek zorundadır. Bu bildirim, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. Kiracı ise evin gösterilmesi için uygun gün ve saatleri belirlemekle sorumludur.
Kiracıya önceden bildirimde bulunmada, kiracının günlük yaşamını veya çalışma düzenini aksatmayacak zaman dilimlerini gözeterek hareket etmek gerekiyor. Evin gösterilmesi için belirlenen gün ve saatlerde kiracının hakları ve özel yaşamı gözetilmelidir. Kiracının rızası olmadan veya rahatsız edici şekilde evin gösterilmesi, yasal olarak kabul edilmemektedir.
Evet, kiracının evi gösterme yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda ev sahibi dava açabilir. Kiracının evi gösterme yükümlülüğünü yerine getirmemesi, kiracının TBK’nın 319. maddesinde belirtilen sorumluluğuna aykırı davranması anlamına gelir.
Dava sürecinde, mahkeme kiracının ve ev sahibinin iddialarını değerlendirir ve tarafların delillerini inceler. Mahkeme, duruma göre kiracının evi gösterme yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğine ve gerekirse uygun önlemleri alır.
Kiracının evi gösterme yükümlülüğünü yerine getirmediği durumda ev sahibi, mahkemeye başvurarak dava açabilir. Bu sürecin detayları genellikle şöyledir:
Sonuç olarak, kiracının evi gösterme yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda ev sahibi, Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açarak haklarını arayabilir ve mahkeme kararıyla kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayabilir. Bu süreçte dava masraflarıyla karşılaşmamak için kiracının kanuni yükümlülüklerini yerine getirmesi ve dava açılmasına sebep olmaması tavsiye etmekteyiz.