Kripto Para Dolandırıcılığı (THODEX) 23.04.2021
Kripto para borsalarından Thodex, 2 gün önce işlemlere birkaç saat ara verdiğini daha sonra ise alt yapı çalışmaları sebebiyle 5-6 gün daha kapatıldığını açıkladı. Şirketin iflas ettiğini düşünen yatırımcılar şirket merkezi önünde toplanmaya başladıktan sonra şirket sahibi Fatih Faruk ÖZER'in yurtdışına kaçtığı bilgisi ulusal basına düştü.
Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimidir. Kripto para borsaları, reel para birimleri ile kripto para alış veya satış işlemleri yapabildiğiniz platformlar olup Kripto Para Borsaları çalışma sistemi olarak birer değişim siteleridir. Reel para varlığınızı bu siteler üzerinden istediğiniz kripto para birimine çevirebilir, kripto para varlığınızı farklı bir kripto para birimine veya reel para birimine çevirebilirsiniz.
Bu Kripto Para alım satım platformları, Anonim Şirket olarak kurulmakta ve kripto para alım satımı yapmak isteyen yatırımcılara Türk Borsalarındaki aracı şirketler gibi aracılık hizmeti ifa etmektedirler.
Şunu önemle belirtmek gerekir ki, Türk hukukunda, kripto para borsalarında ya da bu alım-satım yapılan platformlar için ne yazık ki henüz yasal bir zemin oluşturulmuş değildir.
Thodex Teknoloji Anonim Şirketi'nin 20 Eylül 2017 tarihinde Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ve Şirket Amaç ve Konusunun yer aldığı maddelerde de, şirketin bir yazılım ve e-ticaret şirketi olarak kurulduğu görülecektir.
Peki Türkiye gündemini bu kadar işgal eden ve 391 bin kişinin yatırımının olduğu şirkete para gönderen, kripto para cüzdanı olan ve hali hazırda başlıkta ismi zikredilen siteye ulaşamayan yatırımcıların yapması gerekenler nelerdir ?
Öncelikle Koineks Anonim Şirket aleyhine 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca ilamsız icra takibine başlatılabilir. Burada alacağa dayanak belge olarak Anonim Şirket hesabına gönderilen Türk Lirasını gösterir havale ya da EFT dekontları eklemek mantıklı olacaktır. Bu suretle şirket adına aktarılan paranın ispatı yapılabilecektir.
İkinci olarak Şirketin Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 157 ve 158 inci maddeleri uyarınca Nitelikli Dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunabileceklerdir.
Yönetim kurulu üyelerinin Türk Ticaret Kanunu haricinde cezai sorumluluğu mevcuttur. Örneğin Yönetim kurulu üyelerinin görevlerinin ifası sırasında Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenen suçlardan birini (özellikle dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma) işlemesi halinde yönetim kurulu üyesine TCK’da ilgili suç için öngörülen yaptırım uygulanır.
"Nitelikli dolandırıcılık
MADDE 158 - (1) Dolandırıcılık suçunun;
...
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
...
İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur."
Yukarıda zikredilen iki yol haricinde şu an başvurulacak başka bir yol görünmemektedir. Yatırımcılara tavsiyemiz para yatıracakları kripto para platformunu çok iyi araştırmaları ve buna göre yatırımda bulunmalarıdır.
Geleceğin teknolojisi olan blok zincir ve merkeziyetsiz kripto paraların adının bu şekilde kirlenmesi üzücü olup devlet tarafından en kısa sürede bu alanda bir regülasyona gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde mağduriyetlerin artacağı ve insanların konforlu bir şeklide istifade edebileceği bir teknolojiden mahrum kalmaları söz konusudur.